 |
 |
 |






|
Ärendets behandling
I motion 2003:52 av Göte Karlsson m.fl. föreslogs att Kyrkomötet skulle uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda hur en lämplig, obligatorisk kyrkoherdeutbildning kunde utformas. Kyrkomötet biföll Tillsyns- och uppdragsutskottets förslag med anledning av motionen och uppdrog åt Kyrkostyrelsen att utreda frågan om obligatorisk kyrkoherdeutbildning. Kyrkostyrelsen gav Avdelningen för utbildning, forskning och kultur uppdraget att genomföra utredningen och en utredning om kyrkoherdeutbildning tillsattes.
Under hösten 2004 och våren 2005 intervjuades företrädare för samtliga stift samt företrädare för Kyrkans Akademikerförbund och Svenska kyrkans Församlingsförbund.
I utredningen beskrivs prästers utbildning och uppgifter i äldre tid och hur dessa förändrats. Vidare refereras tidigare utredningar om chefs- och ledarskapsutbildningar i Svenska kyrkan. Utredningen kartlägger, beskriver och drar slutsatser av den chefs- och ledarskapsutbildning som bedrivs i Svenska kyrkans stift, inom näringsliv, statsförvaltning och idéburna organisationer i Sverige samt av Kyrkledarhögskolan vid Uppsala universitet och Johannelunds teologiska högskola. Vidare beskrivs chefs- och ledarskapsutbildningar i Norska kyrkan och i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
I utredningens slutrapport Att bli kyrkoherde – Behörighetsgivande utbildning för blivande kyrkoherdar föreslås ändringar i kyrkoordningen så att den som söker en kyrkoherdetjänst måste ha genomgått en behörighetsgivande utbildning för att kunna anställas. Utredningen föreslår att den behörighetsgivande utbildningen anordnas i samarbete med högskola/universitet. För en närmare beskrivning av bakgrund, uppdrag och förslag hänvisas till utredningen.
Utredningen sändes på remiss till 140 instanser fördelade på följande kategorier: 100 församlingar/samfälligheter, stiftsstyrelserna och domkapitlen i samtliga stift, Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet, Svenska kyrkans Pastoralinstitut i Uppsala och Lund, Biskopsmötet, Svenska kyrkans överklagandenämnd, Kyrkostyrelsens referensgrupp för kyrkobokföringsfrågor, Johannelunds teologiska högskola, Svenska kyrkans Församlingsförbund, samt sex arbetstagarorganisationer Vid remisstiden utgång har yttranden inkommit från 89 av remissinstanserna. De som inte utnyttjat sin möjlighet att avge yttranden är framför allt församlingar/samfälligheter, 53 av 100 har inkommit med yttranden. Samtliga stift har inkommit med yttranden. Åtta av stiften har insänt ett gemensamt eller likalydande yttrande från stiftsstyrelsen och domkapitlet. Från arbetstagarorganisationerna har yttrande inkommit från KyrkA, SKTF, Kyrkomusikernas riksförbund och Kommunal. Det har även inkommit två spontana remissyttrande, ett från Nämnden för utbildning, forskning och kultur och ett från Stiftelsen Fjellstedtska skolan.
  
|
|
 |
 |
|
 |